
Haagse Sportweek jaartal onbekend
1965

1967
Op 2 jan 1967 startte een groep "gehuwde heren" op de maandagavond van 21.45-22.45 uur met als belangrijkste bedoeling gezellig sporten. Tijdens het lesuur werden grondoefeningen gedaan en als afsluiting een balspel. Dit onder leiding van Jacob de Wilde. Binnen enkele jaren groeide deze groep uit tot een afdeling herenvolleybal. De leiding werd toen overgenomen door Cees de Wilde. Bekende namen van het eerste uur waren Kapelaan Berende, en de heren Smit en Dirven. In 1971 is er ingeschreven bij de bedrijfscompetitie. In deze competitie waren o.a. de Brandweer, Raad van Arbeid, O.W., D.V.M., en Web-stars vertegenwoordigd. In 1972 werd deze competitie omgezet in de O.R.V.-competitie. (Onafhankelijke Recreatieve Volleybalbond) Fier werd al vlug een begrip, niet vanwege het getoonde spel, maar vooral door de accommodatie waarin gespeeld werd. Berucht was de vloer van het Parochiehuis, die men voor iedere wedstrijd liet opboenen. Menig tegenstander is daar onderuit gegaan, maar het pilsje achteraf in het zijkamertje van Chris Wiese maakte veel goed. Toen het Parochiehuis gesloopt werd moesten de heren noodgedwongen verhuizen naar buiten Princenhage. De heren speelden toen enige jaren aan de Markendaalseweg. Na enige jaren konden zij terug keren naar het Princenhaagse, naar de gymzaal van de Eerste Rith. In 1978 werden de zij kampioen en promoveerden zij naar de hoogste klasse van de O.R.V.
In 1967 werd in de aanloop naar het 10-jarig bestaan van de drumband een jeugddrumbandconcours gehouden, waaraan maar liefst 11 jeugddrumbands deelnamen uit Breda en omgeving. Helaas moeten we constateren dat nagenoeg geen een van de toen deelnemende drumbands de jaren '90 gehaald heeft.
Enkele jaarlijks terugkerende optredens van de drumband waren:
- de kinderoptocht op Koninginnedag in Princenhage (en Breda?)
- de carnavalsoptocht in Princenhage
- opening Haagse Sportweek
- opening ouderavonden in het Parochiehuis
- intocht St. Nicolaas
- allerhande feestelijke gelegenheden zoals huwelijken, jubilea, onderscheidingen, enz.
- jeugdvierdaagse in Breda
"St Martinus- Parochienieuws" 1e jaargang nr 9 van 22 dec 1967 vermeldt het volgende met betrekking tot de oprichting van een damesgymgroep: "Eindelijk zijn we er in geslaagd een groep te vormen van gehuwde dames, die tot doel heeft- evenals de gehuwde heren groep - wat lichamelijke conditie te behouden. Gehuwde dames, die aan deze groep willen deelnemen kunnen zich opgeven bij Dhr. C. Rombouts, Haagse Markt 5 of bij Mevr. Wiese, Doelen 7. De lessen worden gegeven op de dinsdagavond van 21.15-22.15 uur te beginnen op 9 januari 1968.

1967 24 juni Haagse Sportweek. Toos Oomens staat als assistente naast de kast in witte rok.
1968
Op 9 febr.'68 vinden we de aankondiging van een fancyfair ten behoeve van de verenigingskas. Zowel op zaterdag als op zondag wordt de fancyfair gehouden van 15.00 tot 23.00 uur.
Al in april 1968 moest een wachtlijst worden gehanteerd voor zowel de pas opgerichte damesgroep als voor de een jaar eerder opgerichte herengroep. Bij voldoende belangstelling zou geprobeerd worden een 2e groep te starten.



Haagse Sportweek 1968 drumband en drumband Were-Di


diploma van de onderlinge wedstrijd
Elk jaar vond er in het Patronaat een avond plaats voor de leden, hun ouders en de donateurs. Vanaf 1963 werd de ouderdag voor de jongste leden apart gehouden, omdat door de overweldigende belangstelling de afgelopen jaren het Parochiehuis anders te klein zou zijn. De jeugdgroepen werden derhalve verplaatst naar de zondagmiddag. Meestal werden de oefeningen op het toneel getoond, maar in 1968 werden de oefeningen ten dele uitgevoerd in de zaal, opdat ze nog beter tot hun recht zouden komen. Menigmaal zaten uitvoerende turners en turnsters verstrikt in de coulissen, de aanloop kwam met een bocht vanuit een van de kamertjes boven, en bij menig brug gelijk oefening kwamen de voeten van de heren in aanraking met het plafond. De avonden werden meestal geopend door de drumband en in 1968 werden na de opening door het bestuur enkele nieuwe trommels aangeboden aan de drumband. Volgens het Parochienieuws duurden de demonstraties tot ongeveer 22.30 uur, waarna er voor iedereen gelegenheid geboden werd om te dansen tot 24.00 uur.
Tijdens de ouderavonden was er altijd een loterij met vele fantastische prijzen. Vaak waren deze prijzen beschikbaar gesteld door plaatselijke middenstanders. Op een van deze avonden werd ook een heerlijke slagroom taart verloot van een van de plaatselijke bakkers. En... het viel te verwachten, de bakkersvrouw won de taart, maar gaf hem terug om opnieuw verloot te worden.
15 jaar Fier wordt in het winterseizoen intern gevierd zo meldt de kleine Trom in okt '68.


1969
Eind 60-ger jaren organiseerde de vereniging voor haar leden en hun ouders diverse malen een autorally. In 1969 wist de technisch leider Jaap de Wilde zelfs het Parochienieuws te halen met zijn geweldig knappe prestatie tijdens de autorally. In een tocht die volgens de organisatoren 47 en 1/2 km. bedroeg legde Jaap maar liefst 99 km af, hetgeen hem de prijs opleverde voor de meest gereden kilometers.
Sept '68 de kleine Trom meldt: "Naar onze mening krijgt de gymnastieksport veel te weinig aandacht van het grote publiek in verhouding tot tal van andere sporten." (Waar hebben we dit eerder gehoord?)
Ook het volgende zouden we ook heden ongewijzigd kunnen publiceren: "Gymnastiek en turnen is voor kinderen zo uitermate belangrijk voor de algemene vorming en ontwikkeling. In dit verband willen wij erop wijzen dat schoolartsen zeer vaak gymnastiek aanwijzen als DE SPORT die de beste is voor de ontwikkeling van uw kind. Onder goed en vooral deskundige leiding willen wij in onze vereniging uw kinderen helpen om straks door FIER, fiere mensen te worden en te zijn."

1969 9e drumbandconcours Were Di. Drumband Fier wordt eerste en in afdeling C en krijgt de wisselbeker.
1970
In 1970 behaalden onze jongens en heren maar liefst 3x een eerste en 1x een 4e prijs op de persoonlijke kampioenschappen van het bisdom Breda. Naar aanleiding van deze prestaties werden 3 jongens/heren uitgenodigd om deel te nemen aan de keurtraining van de N.K.G.B. van het bisdom Breda



1971
Eind 60-er en begin 70-er jaren was de bloeiperiode voor onze jongens en heren turners. In deze periode wisten zij vele jaren achtereen ereplaatsen voor zich op te eisen in de afdeling C, waaronder in 1969 o.l.v. André Sips een 1e plaats. André Sips had zelf jarenlang deel uit gemaakt van de Nederlandse herenturntop en kende dus ruimschoots de klappen van de zweep. Onder zijn leiding wist onze turner Jac Aarts in 1971 tijdens het Nederlandse jeugdkampioenschap van de NKGB een 9e plaats te behalen. Het jaar erop werd hij 7e bij het Nederlands jeugdkampioenschap van de N.K.G.B. En op 6 mei 1973 werd Jac Nederlands Jeugdkampioen van de NKGB. Hij maakte in deze jaren 9 jaar deel uit van de nationale selectie. Jac begon al vroeg op te vallen binnen onze vereniging. Al in 1963 werd hij juniorenkampioen tijdens de clubkampioenschappen. In de periode 1968-73 werd hij maar liefst 5x clubkampioen. Zijn eerste turnoefeningen leerde hij van Joke Heemskerk en daarna van Jacob de Wilde, maar het meeste zijn hem de lessen van André Sips bijgebleven, een vakman in alle facetten. Niet alleen in Princenhage turnde Jac onder zijn leiding, maar bijna dagelijks reisde Jac mee naar andere zalen waar André Sips op dat moment les gaf om zoveel mogelijk te kunnen trainen. Na zijn Nederlands Jeugdkampioenschap in 1973, besloot Jac over te stappen naar een andere Bredase vereniging, nl. S.S.S., omdat zij daar een grotere Herengroep hadden.
De goede prestaties waren blijkbaar niet voor iedereen een reden om lid te worden. De vaak moeilijke kunsten zorgden blijkbaar ook voor vrees getuige het volgende stukje in het Parochienieuws St. Martinus (voorloper van ons huidige wijkblad Princenhage) d.d. 8-11-71: "Om lid te kunnen worden van deze zo langzamerhand hoog aangeschreven drumband, moet men lid zijn van de gymnastiekafdeling van Fier. Maar..... wat velen niet zullen weten: lid zijn van de gymnastiek afdeling van Fier betekent niet perse turnen aan de toestellen (waar sommigen een beetje bevreesd voor zijn); Fier heeft nl. ook een afdeling ritmische gymnastiek, waar de gymnastiek spelender- en dansenderwijs wordt beoefend, zonder dat er een toestel aan te pas komt. Om lid te worden van onze drumband is het voldoende om lid te zijn van de afdeling ritmische gymnastiek."
Door de kontakten, die de leidster van de ritmische gymnastiek Nel van de Kieboom had met de K.P.J. kwam in de 70-er jaren het verzoek of de dames niet eens een vriendschappelijk partijtje wilden voetballen tegen de dames van de K.P.J. De dames leek dat wel een leuk idee. De afspraak werd gemaakt, de conditie nog wat extra op peil gebracht met allerhande ritmische oefeningen.
En zodoende werd er op zekere dag gevoetbald op een grasveld bij de Texasbar. De meest geschikte persoon (een zekere Lia) stond in het doel en de strijd begon. Bij de rust bleek het al 5-0 voor de K.P.J.-dames. Wat de eindstand geworden is, is op dit moment helaas niet meer te achterhalen. Mogelijk dat het ontbreken van inspirerende muziek de oorzaak van hun verlies is geweest. In 1975 verhuisden de volwassengroepen ritmische gymnastiek (conditie) naar de therapiezaal van het Lucia, om later na het gereed komen van De Doelen te verhuizen naar de Sporthal. Na een wat woelige tijd besloten de dames met hun leidster om voortaan op eigen gelegenheid, dus niet langer meer onder de Fiervlag, wekelijks te gaan sporten.

1971 Afscheid Christ Wiese en zijn vrouw als beheerders van het Patronaat
1972
Ook de dames lieten in die jaren veelvuldig van zich spreken, zowel bij de ritmische gymnastiek- als bij de turnwedstrijden. Ne vele jaren een 2e plaats te hebben behaald, wisten de turnsters ook onder leiding van André Sips in 1972 kampioen te worden in de afdeling C. De ritmische gymnastiek groep deed het zo mogelijk nog beter door in de afdeling B kampioen te worden onder leiding van Nel v.d. Kieboom.
Op 26 maart 1972 kwam een bus vol gymnasten uit het Limburgse Oirsbeek naar Princenhage.
Het was de eerste van een tweetal ontmoetingen tussen O.G.V. en Fier. Na het wedstrijdgedeelte en een lunch, kregen de gasten per bus een rit langs de mooiste gebouwen en plaatsen die Breda rijk is. Op 11 mei 1972 werd met een bus vol meisjes en jongens van onze vereniging naar het Limburgse land gereden voor de return tegen O.G.V. Naast het wedstrijdgedeelte was er gelegenheid tot kegelen en werd het koningsschieten van het plaatselijke schuttersgilde bezocht. In de bus terug naar Princenhage is waarschijnlijk voor de laatste maal het clublied van Fier ten gehore gebracht. Het refrein is als volgt:
Wij zijn allen lid van FIER
Wij oefenen gymnastiek
Wat wij doen dat mag er zijn
'T is alles magnifiek


1973






Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Fier in 1973 konden de leden vanaf 14 jaar een uitstapje maken naar de IJsrevue in Antwerpen. Om geld in te zamelen was een van de vele acties die toen gehouden werd het raden van de naam van een pop. Vele weken hield deze prijsvraag velen bezig met de vraag hoe zij wel zou heten. Op 25 maart 1973 kwam het verlossende antwoord in het Parochienieuws te staan. De bedenkers hadden gekozen voor de naam "Veronica", en het dichtst daarbij kwam de oplossing van een inzendster uit Roosendaal met Veronique. Een andere actie was het raden van het aantal kauwgomballen in een grote pot, met je raadt het al als hoofdprijs de hele pot kauwgomballen. De winnares kan zich nu nog herinneren dat de hele familie weken lang kauwgomballen gegeten heeft.
Het cadeau dat door de leden aan het bestuur werd aangeboden was een pick-up, die met name voor de groepen ritmische gymnastiek en voor de drumband een haast onmisbaar attribuut was.


Maak jouw eigen website met JouwWeb