1974
In 1974 was er goed nieuws voor de drumbandleden die liever niet op de gym wilden. Het lidmaatschap van beide afdelingen werd losgekoppeld. Men kon van meerdere afdelingen lid worden, maar het was niet langer meer verplicht.
Op 8-11-74 kwam aan de papierinzameling door Fier een einde. De Princenhaagse bevolking had de vereniging ruim voldoende oud-papier bezorgd om de drumband in een nieuw jasje te kunnen steken. Fier bedankte de Princenhaagse bevolking op geheel eigen wijze door met de nieuw aangeklede drumband een rondwandeling door de Princenhaagse straten te maken, zodat een ieder zelf kon zien waartoe het ingeleverde oud-papier had geleid.
In februari 1974 werd de contributie verhoogd van f 2,50 naar f 3,- per maand, waarbij opgemerkt moet worden dat er ook nu niet voor meer dan 3 kinderen per gezin contributie betaald hoeft te worden. In de eerste 20 jaren van het bestaan van onze vereniging waren grote gezinnen nog heel normaal. Vandaar dat het bestuur van deze Katholieke vereniging al vanaf het begin af aan deze grote gezinnen een kwantumkorting gaf. De 2e betaalde minder en vanaf nummer 3 uit een gezin werd niets betaald. (Fier is door mij niet rijk geworden, als nr 5 uit het gezin) In september 1977 werd de contributie verhoogd van f 3,- naar f 4,- per maand.
Rond de jaren tachtig werd de regel de derde gratis afgeschaft.



1975
Natuurlijk kende Fier ook moeilijkere tijden. Het vergrijzen van de wijk Princenhage had duidelijk invloed op het ledenbestand. Vooral ook omdat het ledenbestand voor het merendeel uit jeugdigen bestond. Vermeldenswaardige prestaties uit die tijd zijn dan ook nauwelijks te melden. Nadat rond 1975 de nieuwbouw in Princenhage begon groeide het ledental weer snel uit tot 340 leden in 1978. Het voordeel van deze nieuwbouw was, dat er nieuwe scholen kwamen en daarmee ook nieuwe sportaccommodaties. Het Patronaat maakte plaats voor Sporthal De Doelen.
1976
In 1976 werd door het grootste deel van de vereniging overgegaan van het Patronaat naar de gymzaal van basisschool de Eerste Rith.
Tevens werd in januari de huidige wedstrijdgroep opgericht voor het meisjes/dames turnen.
Al meerdere jaren had een groepje dames, oogluikend toegestaan door het bestuur, zich een extra trainingsuur verworven door bij de oudste jongensgroep mee te gaan trainen. Met de overgang naar de nieuwe zaal en het beschikbaar komen van meerdere uren, werd besloten voor belangstellenden een apart extra uur te creëren.
In datzelfde jaar werd besloten over te gaan tot een nieuw turnpakje. Het toen zeer moderne bruin en oranje werd vanaf die tijd het herkenningsteken van onze turnsters.


1977 Els Vermeulen tijdens de onderlinge wedstrijden in het Patronaat
Wijkblad Princenhage
FIER HIELD CLUBKAMPIOENSCHAPPEN
De gymnastiekvereniging Fier heeft op zaterdag 1 en zondag 2 mei in het gemeenschapshuis aan de Doelen haar jaarlijkse onderlinge wedstrijden gehouden. Meer dan tweehonderd en vijftig jongens en meisjes werkten in verschillende groepen en trachtten een zo goed mogelijke beurt te maken. Het kompetitie-element wekte soms bij de allerkleinsten spontane aanmoedigingen op en kreten van verbazing als een oefening goed gelukt was. Bij de prijsuitreiking was de spanning vaak te snijden. Vragen als wie is de beste, welke groep krijgt het meeste medailles opgespeld vormden het onderwerp van de dag. Alle deelnemers kregen van de vereniging een diploma aangeboden met daarop de door de jury vastgestelde punten. uit de reakties van de deelnemers blijkt, dat zij pretige uurtjes aan deze sportdagen hebben beleefd. De Uitslag is:
Kleuters groep 1:
1 Cinthia Brouwers, 26.7; 2 Brenda Muller.26.6; 3 Mariska v.d. Velden. 26.1; 3 Joyce Musson, 26.1; Hanneke v.d. Aa, 26.1.
kluetrs, groep 2:
1. Francis v.d. Broek, 26.6; 1 MIeke v. Etten 26.6; 1 Claartje Jansen, 26.6; 2 Danielle Malfait, 26.3; 3 Penny Clayden, 25.8.
Meisjes groep 1:
1 Angela Clayden, 27.3, 2 Ingrid Dufornee, 27.2; 3 Nelleke valk, 26.9;
Meisjes groep 2:
1 Yvonne Bruijns, 31.7; 2 Margriet Bruijns, 30.4; 3 Cathy Storimans, 29.1; 3 Claudia Rombouts, 29.1.
Meisjes groep 3:
1 Ine v.d. Hoeven, 30.6; 2 Ine KLeemans, 29.4; 2 Karin v,d, Vliet, 29.4; 3 Carolien Mol, 29.1.
Meisjes groep 4:
1 Lia Bruijns, 31.2; 2 Jose v Eggermond, 29.8; 3 Jose Beerens, 28.9.
Meisjes groep 5:
1 Lizette v Loenhout, 27.1; 2 Ellen Tollenaar, 26.9;
Dames:
1 Els Vermeulen, 33.6; 2 Jenny v.d. Hoeven 30.9;
Jpongens groep 1:
1 Johan de Craen, 27.9; 2 Johan v.d. Heijden, 27.8.
Jongens groep 2:
1 Andre de Jongh, 28.4; 2 Leo v.d. Hoeven, 27.9; 3 Adrie Verdaasdonk, 27.7.
Jongens groep 3:
1 Frans Vermeulen, 29.1; 2 Piet de Ceuster, 28.2
Jongens groep 4:
1 Rodrigo Rombouts, 34.7; 1 Marc Ros, 34.7; 2 Eduard v.d. Wijngaard, 34.2.
Heren:
1 Ger Vermeulen, 37.2.


1978
Ook vierde de vereniging in 1978 haar 25 jarige bestaan, met een spelmiddag voor de allerkleinsten, een fietsenrally voor de oudere jeugd en een bingo voor de leden vanaf 16 jaar.
Voor het bestuur, de technische leiding en oud-bestuursleden was er een diner met aansluitend een feestavond in de Posthoorn. De laatste paar jaar had Fier gewerkt aan een uitbouw van de vereniging. Het ledental wat het laatste decennium terug liep begon mede dankzij nieuwbouw in Princenhage weer met sprongen te stijgen. Ook het 20 jarige bestaan van de Drumband werd ruimschoots gevierd.
In 1978 ontwierp de technische leiding van de afdeling gymnastiek haar eigen vaardigheidseisen, om zo jaarlijks de vooruitgang van haar leden te kunnen vastleggen. Tot op heden worden deze vaardigheidsproeven nog steeds gebruikt, zij het in een steeds aan de moderne eisen aangepaste vorm.







Els Vermeulen met afsprong over Hoge ligger van de brug

Hel;ma Verdaasdonk ,maakt salto voorover
1979
Nadat Fier al jaren lang een herenvolleybal afdeling had, gingen er stemmen op om ook voor dames de mogelijkheid te scheppen om bij Fier te volleyballen. Wim Nooren, die toen voorzitter was zag wel wat in die vraag naar een damesafdeling. Een citaat uit het wijkblad van 18-01-79 uit de oproep voor gegadigden voor damesvolleybal "U kunt zich aanmelden vanaf de leeftijd van 16 jaar, doch onze voorkeur gaat uit naar gehuwde dames, die na hun huishoudelijke taak best eens wat ontspanning willen" Maar liefst 48 aanmeldingen kwamen er na een oproep in het wijkblad. Het bestuur, dat reeds 2 uur had gereserveerd voor dit doel in de Eerste Rith moest snel op zoek naar een derde uur. Op 1 maart 1979 konden zodoende 3 groepen dames starten onder leiding van enkele heren (waaronder Wim Nooren zelf) van de herenvolleybal. Vanaf 1980 draaiden 2 teams mee in de recreantencompetitie van de NeVoBo. Na enige aarzeling volgden enige jaren later nog 2 teams.
In november 1979 werden de groepen Ritmische Gymnastiek, zoals ze officieel nog steeds heetten omgedoopt in jazzballet. De laatste jaren waren de lessen inhoudelijk al wel meer gericht op jazzballet dan op de vroeger zo beroemde ritmische gymnastiek. Door het vertrek van de leidster Nel van den Kieboom en gezien de ontwikkelingen op het gebied van muziek en bewegen werd besloten een jazzballetleidster aan te trekken. De continuïteit van de leiding bij deze groepen was echter een voortdurend probleem voor het bestuur.


Jaap de Wilde, zoon van Jacob de WIlde technisch leider FIER
Boven vlnr Monique van Poeyer, Leanne de Craen, Els Vermeulen, Adrienne van Nijnatten, Kitty Storimans
Midden vlnr Ine KLeemans, Letty Luijken, Bernadette van Zeijl, Helma Lips, Yvonne Bruijns
ONder vlnr Annet de Jong, Saskia v.d. Rest, Margriet Bruijns, Anky Franken.


1980
Ter gelegenheid van de opening van Sporthal De Doelen april 1980 organiseerde Fier-volleybal haar eerste open volleybaltoernooi, waaraan 30 teams uit de regio deelnamen. Gezien het feit dat dit toernooi nog steeds elk jaar een maximale inschrijving kent, mag geconcludeerd worden dat het in de regio tot een zeer geliefd toernooi is uitgegroeid.
Met de vraag van de gemeente hoeveel uur Fier de sporthal nodig dacht te hebben, ontstond het idee voor een badmintonafdeling. Piet van der List was met dit verzoek aan komen kloppen bij het bestuur en vond daar een gewillig oor. Met het oog op deze uitbreiding verzocht het bestuur Piet ook zitting te nemen in het bestuur van Fier. Men besloot de Princenhaagse bevolking te gaan polsen middels een oproep in het wijkblad Princenhage. In een mum van tijd hadden zich 120 liefhebbers gemeld. Zo ontstond de jongste telg van de "Fier-familie", de afdeling badminton, die vanaf de oprichting 1 april 1980 altijd ongeveer 100 leden heeft gehad.
Aanvankelijk startte deze afdeling voor volwassenen, later kwam daar nog een jeugdafdeling bij. Vanaf 1982 nemen badmintonners deel aan de Recr. Badm. Comp. van de R.B.B.


Margriet Bruijns, Els Vermeulen,. Bernadette van Zeijl.

Toen nog op een houten balk Margroiet Bruijns, Els Vermeulen vangt haar bij de radslag, met maar een enkel klein matje onder de balk. Rechts Els in het trainingspak en schoenen van de technische leiding van FIER.

paardspringen als voorloper van de pegaus.

Leanne de Craen met een ondersprong aan de lage ligger van de brug ongelijk.

Leanne de Craen ,et een aanzweefhurksprong op paard.



1980 Olympia wernhout en Fier
Midden vlnr:1/ 2? Sabine Kragten, Mireille Lauret,5 ? 6 Angela
ONder vlnr: Kathy Marijnissne, Sheila Herrijgers,Annette Dielemans, Desiree Marijnissne, Claudia Charco






Oud Gastel Vlug en lenig, Sheila Herrijgers en voorzitter Vlug en Lenig.

boven vlnr: Jolanda van Tussenbroek, Monique van Poeijer, Marjolein van Berkel, Saskia de Rest, Leanne de Craen, Anja Jongenelen, Joyce van Zeijl Ingrid Dufornee
Midden: Inge Kimenay,Jessica Thijssen, Jacqueline Malfait, Tamara Pieterse
onder: Aila de Wit, Bernadette van Zeijl, Daisy Jansen, Jacqueline Koopmans, Diane vd Ent, Maaike Beekers, Hetty de Craen.
Eind 70-er jaren was het in prestatief opzicht erg stil geworden rondom onze turn(st)ers.
Vanaf 1980 gingen met de regelmaat van de klok onze turnsters in de regio weer in de prijzen vallen. Een derde plaats op de categoriale Bondswedstrijden voor onze dames, een 2e plaats een jaar later voor onze aspiranten en diverse eerste, tweede en derde prijzen op minitrampoline wedstrijden.
1981
Sjef Jansen en Jos van Beers zorgden in februari 1981 voor de eerste uitgave van het clubblad.
Het allereerste exemplaar werd aangeboden aan de heren Kerremans, Wiese en Van Poppel.
De naam Flierefluiter werd al gauw een begrip, een redactie werd gevormd en Fier was een eigen clubblad rijker. De naam Flierefluiter werd gekozen omdat deze naam vrijheid en blijheid in zich draagt. Vele jaren was het wel en wee van onze vereniging te lezen in dit clubblad. Door gebrek aan voldoende redactieleden verscheen het clubblad in 1985 en 86 niet. Eind 1987 werd door Lia Dijkers als bestuurslid belast met de P.R. een nieuwe redactie gevormd, waardoor alle leden weer kennis konden nemen van allerhande wetenswaardigheden die in en om onze vereniging spelen.

In 1981 was Fier mede-initiatiefnemer van de avond-4-daagse in Princenhage, tezamen met de Buurtvereniging Princenhage en het J.A.P. Het eerste jaar liepen er reeds 555 lopers mee. In latere jaren is de organisatie van dit evenement overgedragen aan een apart avond-4-daagse comité.

In 1981 werd aan het toen scheidende bestuurslid Chris Wiese (overleden 1988) het erelidmaatschap verleend. Chris was vanaf 1954 als medebeheerder van het Parochiehuis betrokken bij de vereniging. Later werd hij ook bestuurslid en als zodanig belast met het onderhoud van de materialen.



Ook in 1981 besloot Hein Kerremans na 26 jaar penningmeesterschap van Fier, dat zijn taak maar eens moest worden overgenomen door de jongere garde. Op 25 maart 1982 werd hem voor al zijn verdiensten voor de vereniging in het algemeen en voor de gym en drumband in het bijzonder het erelidmaatschap verleend van onze vereniging. Al die jaren had hij de financiën beheerd van onze vereniging. Ook was hij eigenlijk altijd aanwezig wanneer er iets gaande was waarbij Fier betrokken was. Kortom het gezicht van de vereniging.











1981 Maaike Beekers op de persoonlijke kampioenschappen in jet Gemeentelijke Sportcentrum van Breda met een boogje achterover op de balk.




clubblad Fier, de Flierefluiter



De toenmalig beschikbare materialen voor de turnsters rondom de evenwichtsbalk..


Mogelijk is hierdoor ook een gedeelte van ons archief te gelde gemaakt. ;-(
1982
Op 20 juni 1982 behaalde de drumband een drievoudig succes op een concours te Dordrecht. De majorettes behaalden een 2e, de drumband en tamboer-maître Coby Clerx een 1e plaats.

Joyce v Zeijl, Maaike Beekers, Tamara Pieterse, Marjolein v Berkel, Ingrid Dufornee, Daisy Janssen. Prijzen worden uitgereikt door jan Schets


1983
Eind 1983 verhuisden 4 damesvolleybalteams van de Eerste Rith naar sporthal De Doelen.

In 1983 werd met het invoeren van een nieuw logo ook een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe vlag voor Fier. Andre van Venrooy van de afdeling drumband maakte het winnende ontwerp. Een van de ouders van onze leden toonde zich bereid het ontwerp in stof om te zetten.








Vriendschappelijke wedstrijd Fier- Veerkracht (voorloper van Samenspring - Prinsenbeek april 1983




Juni 1983 wedstrijd Fier Excelsior Wilskracht - Oosterhout, (voorloper van EOC)


Ook in 1983 organiseerden leden van de werkgroep drumband een zeer geslaagd drumbandconcours op het Groen-Wit terrein ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan. Dit zeer geslaagde jubileumjaar kon echter niet verhinderen, dat het ledenaantal van de drumband langzaam maar zeker terug liep. In juni 1986 besloot het bestuur na enkele jaren van voortdurende grote zorgen rondom de drumband tot opheffing er van. De voornaamste reden voor deze opheffing, een beslissing die na langdurige en zorgvuldige afweging werd genomen, was het sterk afnemende ledenaantal. Ondanks het feit dat het bestuur van alles had geprobeerd om het tij te keren bleef het aantal leden van deze afdeling dalen. Met pijn in het hart van velen, moest besloten worden tot opheffing van deze in vroeger tijden zo florerende afdeling van onze vereniging.



Voorzitter Rini van Der Linden, links op achtergrond Chris Wiese.


Jan van Poppel met microfoon, en daarnaast voorzitter Rini van der Linden



Op 2 juni 1983 bereikte de vereniging het bericht dat de vereniging een niet gering bedrag was nagelaten door Mevr. E. van der Bijl-Nooijens. Het bestuur besloot om dit legaat te gaan besteden om leden, die een bijzondere verdienste hebben (gehad) voor de vereniging eens in het zonnetje te kunnen zetten. De rente die jaarlijks wordt bijgeschreven over dit bedrag mag door de betrokken persoon voor een bestemming binnen de vereniging worden besteed.
Op de legpenning staat de volgende tekst:
"U kreeg deze prijs als erkenning voor Uw uitzonderlijke verdiensten voor onze vereniging."
De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1985.








Anna Huijbregts op voorgrons. Rini van der Linden op achtrergrond en Rechts Chris Wiese








Categorale Bondswedstrijd nov 1983 in Gemeentelijke Sportcentrum Breda

Joyce van Zeijl aan de brug

Maaike Beekers met boogje achterover op de evenwichtsbalk

Sheila Herreijgers wordt gevangen door Marit Brongers bij het aanzweven hurksprong over het paard..

Zaalvoetbalclub, FOUTJE!!

Bredase Turnkampioenschappen Monique van Poeyer

Bredase Turnkampioenschappen Jolanda van Tussenbroek

Bredase Turnkampioenschappen Joyce van Zeijl

Bredase Turnkampioenschappen Marit Brongers

Bredase Turnkampioenschappen Joyce van Zeijl
turnsters LIOS, rechts voorzitter LIOS
Maak jouw eigen website met JouwWeb