Princenhaagsche Sport vereniging (P.S.V.)
In de oudste notulen van de vereniging zit een krantenartikeltje, vermoedelijk geschreven door kapelaan A. Fick (Was ondertekend met A.F.)
Ik citeer uit dat knipsel vanuit de periode eind 1953 ...."Ook spreekt men nog, na 30 jaar, de roem van de gymclub van kapelaan Nelissen. En wie heeft nooit gehoord van onze gymnastiekclub P.S.V. Wie heeft ze nooit zien uittrekken in hun groen-witte uniformen. Nee, wij sloegen geen slecht figuur op de bondsdagen! Wat in de oorlog teniet gedaan is, moet weer hersteld worden. De jeugd wacht er op"....
Naspeuringen onder andere via een oproep in het wijkblad Princehage leverde enige informatie op omtrent deze voorganger. De afkorting P.S.V. stond voor Princenhaagsche Sportvereniging. een sportvereniging die in de jaren dertig(?) werd opgericht vermoedelijk door kapelaan Nelissen. Namen van de leiders in die tijd waren Dhr Fijnaut, Dhr van de Poel, Mej Bakker en Dhr Koopmans.
Dankzij Dhr De Roos van de Scharenburgstraat kwamen we aan de adressen van enkele oud-leden van P.S.V. Een ervan was mevr Beesems-van Hulten. Zij kan zich nog goed herinneren joe het er toen aan toe ging, Op Bondsdagen reisde men per tram (en later per bus) naar de diverse plaatsen, zoals Gilze, Oudenbosch en zelfs naar Bergen op Zoom. Belangrijke onderdelen vormden de massale ritmische oefeningen met knotsen en hoepels, en individuele oefeningen op de lange mat, brug gelijk, brug ongelijk, paard en ringen zwaaien.
Brug gelijk en ringenzwaaien zijn voo9r de dames na de tweede wereldoorlog afgeschaft als wedstrijdonderdeel, om beter aansluiting te kunnen vinden op het internationale vlak. Het eerste wordt door weinigen betreurd, het tweede (ringenzwaaien) des te meer. De Christelijke bond heeft Ringzwaaien nog wel lang in het programma gehad. Als nieuwe wedstrijdonderdelen kwamen de evenwichtsbalk en de vloeroefening op muziek.
De dames gingen in die jaren gekleed in lange zwarte kouden en zwarte gymschoenen, een donker groene klokrok, een witte blouse (met P.S.V. embleem), welke ,et meerdere knopen werd bevestigd aan de rok en een groen baret, die het tenue completeerde. Wanner je het eerste tenue van Fier ernaast houdt vallen de grote overeenkomsten je meteen op: witte blouse, bevestigd met 6 knopen aan een donkergroene klokrok en embleem op de blouse. Het jonge bestuur koos echter voor witte kousjes en witte gymschoenen en de baret werd weggelaten.
Lang heeft deze Princenhaagse Sportvereniging niet mogen bestaan. Kort na het begin van de 2e wereld oorlog stopten de activiteiten van de vereniging. (net als nagenoeg alle andere verenigingen)
De toestellen werden opgeborgen in het Patronaat onder het toneel, om daar jarenlang werkeloos te blijven staan. Wat exact de aanleiding is geweest voor Kapelaan Fick om in Princenhage wederom een gymclub op te richten, we kunnen er op dit moment alleen maar naar gissen. Wel staat vast dat in 1962 in Breda een groot 2-daags gymnastiekfeest plaatsvond van de R.K. Nationale Gymnastiek Federatie (later Nederlandse Katholieke Gymnastiek Bond - N.K.G.B.). Mogelijk dat dat Kapelaan Fick op het idee gebracht heeft om deze tak van sport weer in Princenhage mogelijk te maken.
Kapelaan Fick vond, mogen we nu achteraf constateren, de juiste mensen om een nieuwe club op te starten, welke nog steeds in een enorme behoefte blijkt te voorzien voor zowel jong als oud.

Bondsdag in Gilze

1937 Gemeentehuis Princenhage na Bondsdag in Gilze

Bondsdag 1938
Maak jouw eigen website met JouwWeb